El passat dimarts 24 de setembre es va dur a terme la primera ponència de la temporada a càrrec de la dissenyadora gràfica i directora d’art Laura Jordà, tal com vam anunciar a través de les nostres diferents xarxes socials. La ponent va iniciar la jornada presentant-se i fent una pinzellada de la seva trajectòria formativa i professional per situar els espectadors i per, després, arrencar amb la temàtica de la ponència. La presentació, que va tractar sobre el branding i la importància d’una bona marca, va ser tot un èxit.
La ponència es va iniciar amb una definició de marca. Tal com ens indicava Laura Jordà, una marca és el conjunt de valors que els consumidors associen a un producte. Aquesta definició va estar acompanyada de la interacció de la ponent amb els espectadors, quan aquesta va preguntar-los quins valors associaven a una marca en concret que va fer servir d’exemple. Aquest exercici conjunt va servir per demostrar, en coincidir tota l’audiència en associar els mateixos valors a la marca esmentada, quin és un bon exemple de bona marca. Aquesta introducció va servir per poder parlar seguidament de què és l’estratègia de marca, pel que es pot entendre com a “procés que defineix, ordena i posiciona una marca en un entorn i en relació amb la seva audiència, genera un valor a l’empresa, posiciona la marca en el mercat actual i beneficia el seu entorn”, tal com ens explicava Laura Jordà.
A continuació vam entrar en matèria per aprendre què és el branding o, tal com ho definia la ponent, la construcció d’una marca, el qual té l’objectiu de diferenciar la marca i posicionar-la com a rellevant. També vam aprendre que està format per cinc elements: el naming (nom que se li atribueix a la marca), la identitat corporativa, posicionament, lleialtat de marca i arquitectura de marca. Seguidament, es va tractar el tema de com desenvolupar una identitat de marca, a través de tres fases. La primera, que consisteix a investigar, la segona, que és l’apartat de dissenyar, i, per últim, la fase de comunicar.
La ponent va voler compensar aquesta part teòrica amb alguns exemples. Es van analitzar diferents casos d’èxits i de fracàs en el disseny de marques conegudes a escala mundial, com per exemple Amazon, Gap, Fedex o Pepsi. També va acompanyar aquest apartat amb un projecte propi, on va poder-nos detallar els passos que va seguir per arribar al producte final.
Per últim, Laura Jordà ens va parlar sobre l’evolució de les marques i el seu futur, assegurant-nos que, avui en dia, “les marques han d’adaptar-se a les tendències del mercat”. Va recalcar que l’objectiu principal d’aquestes és que el client sigui el centre de totes les estratègies, i que avui en dia els consumidors escullen basant-se en diferents causes, com poden ser, per exemple, les mediambientals.
Des de Femme Inline volem agrair a la Laura que fos la protagonista de la primera ponència de la temporada. La següent serà el dia 22 d’octubre a càrrec de Meritxell Bautista, CMO i cofundadora de Fibracat, seleccionada com una de les Top100 dones líders tecnològiques més influents a Espanya. Podeu agafar la vostra entrada en el següent enllaç.
Esperem tornar-vos a veure a la propera ponència!