La tecnologia pot resoldre necessitats socials latents, ens ho demostra l’exemple de When&Where una aplicació creada per cinc estudiants madrilenyes de 4 d’Es que més d’un miler de persones ja ha descarregat gratuïtament a través de googleplay.

L’aplicació detecta anomalies en el trajecte i utilitza la geolocalització en temps real per acompanyar a les dones en el seu camí de tornada a casa. Nuria Villoria, Sandra Camaño, Lucía Adrián, Lucía Fernández i Paula Fernández volen amb aquesta iniciativa “evitar un atac abans que es produeixi” i “crear una comunitat en què qualsevol persona pugui sortir al carrer sense córrer cap mena de risc”. Les dades avalen la necessitat de proporcionar més seguretat a les dones. Segons xifres proporcionades per l’INE, només el 2018 es van registrar a Espanya 2.917 delictes contra la llibertat i la dignitat sexual.

When&Where té dos funcions principals start si no hi ha una destinació predefinida o take to me si es dirigeix a un destí concret. Quan el sistema detecta una aturada prolongada o un canvi de rumb sobtat, l’aplicació envia una alerta a l’usuària i li pregunta si està bé. En cas de no respondre en 30 segons s’envia automàticament la ubicació al contacte d’emergència preestablert o s’avisa al 112.

La iniciativa va sorgir quan Miguel Angel, un professor de tecnologia, de l’IES Velázquez de Mostoles va proposar als seus alumnes crear un projecte per resoldre un problema de la comunitat. En aquell moment, l’assassinat de Laura Luelmo era molt recent i aquest fet va impulsar aquestes joves estudiantes a construir When&Where. Nuria, Sandra, Lucía, Paula i Lucía van escollir un tema que coneixien molt bé, la inseguretat perquè encara que són molt joves, tenen 15 i 16 anys, totes elles han experiementat alguna vegada por de tornar soles a casa. Tot i que inicialment està dissenyat per a dones “també el poden utilitzar cualsevol tipus de col•lectiu, ja siguin nens o persones amb alzheimer”

El projecte va arribar a la final del Technovation challange, un concurs que fomenta la vocació tecnològica de les noies i que ha comptat amb la participació de més de 7.200 nenes i adolescents de 57 països. Només amb dos mesos i amb l’ajuda dels seus mentors Cristina Márquez y Óscar Amador, l’equip que s’ha presentat al concurs amb el nom de LPSN, ha desenvolupat l’aplicació en el seu aspecte tecnològic però també ha ideat el pla de màrqueting i de negoci. A diferència d’altres aplicacions semblant When&Where té cura de la privacitat dels usuaris i la geolocalització s’activa només en cas d’emergència i per tan la informació no s’emmagatzema al núvol ni en serveis en línia.